REZOLUCIJE I LINIJATURA

Ulazna rezolucija slike je broj piksela po inču (pixelsperinch – ppi) dobijen skeniranjem ili naknadnom obradom u nekom od grafičkih programa. Rezolucija od 300 ppi garantuje kvalitet slike u skoro svim tehnikama štampanja.
Izlazna rezolucija je broj tačaka po inču (dotsperinch – dpi) koji se dobija na ploči prilikom osvetljavanja. Na našem osvetljivaču CREO maksimalna izlazna rezolucija je 2400 dpi, a linijatura 400 lpi, što je više nego dovoljno za kvalitetnu kolor štampu.
Glavni faktor za određivanje potrebne ulazne i izlazne rezolucije je linijatura – frekvencija polutonskog rastera na ploči, to jest gustina rastera kojom će publikacija biti štampana. Linijatura se izražava u broju linija po inču (lpi) i različita je za različite tehnike štampe i vrste papira. Primer: dnevne novine se štampaju u linijaturi 80-90 lpi, kolor časopisi u linijaturi 120-150 lpi, a vrhunske kolor publikacije 175-200 lpi.
Preporučuje se da odnos ulazne rezolucije i linijature bude 2 prema 1. Primer: za štampanje prospekta na kunstdruk papiru potrebna je linijatura od 150 lpi, tako da slike treba da budu u ulaznoj rezoluciji od najmanje 300 ppi, a izlazna rezolucija osvetljivača najmanje 2400 dpi.
Važno:
Ništa Vam ne vredi visoka rezolucija ako ste izabrali pogrešnu linijaturu!
Prilikom definisanja parametara rezolucije i linijature obratite pažnju da ne pomešate inče i centimetre!
Vrednost linijature odredite u dogovoru sa štamparijom u kojoj će biti štampana Vaša publikacija!

Uputstva